En lungefunktionstest kan forlænge dit liv med mange år

En lungefunktionstest kan forlænge dit liv med mange år

maj 27

Lider du af nedsat lungefunktion, eller vil du bare holde øje med dine lunger, er en lungefunktionstest passende. Er man meget engageret i sin sport, kan det øge motivationen, hvis man kan se udviklingen i lungerne. Flere skoler bruger testene som redskaber i undervisning i skolen. Skolerne bruger dem ofte som en del af biologi.

KOL spreder sig

Mange danskere lider i dag af rygerlunger, som også kaldes KOL. Det er en kronisk sygdom, og hvis man først har fået sygdommen, er der ingen vej tilbage. Den kommer oftest af rygning, men den kan også opstå af passiv rygning. KOL rammer hver 5. ryger i Danmark. Hvis man behandler for det, kan man ikke udbedre det ødelagte, men ved hjælp af en lungefunktionstest kan man tjekke, om man bør undersøges ved lægen. KOL kan resultere i åndenød ved simple ting som en gåtur op af en trappe. KOL kan ikke stoppes, men den kan bremses. Hvis man ved hjælp af en lungefunktionstest opdager KOL i tide, kan man forlænge sit liv med op til mange år.

Mål din lungekapacitet

Der findes to forskellige slags test. Den ene lungefunktionstest hedder et spirometer og måler hvor stor en lungevolume man har, altså hvor meget luft man kan have i lungerne. Den anden hedder et peakflowmeter og måler, hvordan ens lungefunktion er.

Alt afhængig af formålet med en lungefunktionstest kan man teste med en eller begge af ovenstående.

Uanset om du skal bruge et peakflowmeter eller et spirometer, er de meget enkle at bruge. Peakflowmeteret skal man give et hårdt pust med al sin luft, og man kan derefter aflæse ens lungevolumen. Spirometeret derimod er en lungefunktionstest, hvor man kan måle, hvor meget luft man har udåndet i løbet af et sekund.

Er du bange for, at du lider af KOL, eller vil du bare have et indblik i dine lungers tilstand, er en lungefunktionstest noget for dig. Hvis du opdager KOL i tide, kan du forlænge dit liv med mange år. Med ovenstående i hovedet kan du overveje, om du bør købe en lungefunktionstest til at holde øje med dine lunger.